Uitgelicht

Voor actuele ontwikkelingen en fora over diverse IB&P-onderwerpen verwijzen we graag naar onze digitale samenwerkingsomgeving cip.pleio.nl. Medewerkers van publieke organisaties en medewerkers van CIP-kennispartners kunnen daarvan lid worden. Als je al lid bent, ga naar cip.pleio.

Als je nog geen lid bent, zie hier hoe je lid kunt worden.

Masterclass

Masterclass Ethiek

In september 2021 starten we met de uitrol van de CIP Masterclass Ethiek (3 podcasts en 3 webinars). Onderwerpen die daarbij langskomen zijn:

  • Wat is data-ethiek?
  • Welke aspecten kun je onderscheiden?
  • Welke actuele ontwikkelingen zijn er?
  • Hoe ziet de toekomst er uit? en
  • Hoe kun je ethische principes binnen jouw organisaties praktisch handen en voeten geven?

In de week van 13 september releasen we de eerste podcast, daarna worden podcasts en webinars steeds afgewisseld. De eerste webinar van deze masterclass vindt plaats op 20 september 2021. De andere twee webinars volgen op 11 oktober en 4 november. Deze Masterclass Ethiek is een initiatief van de CIP Domeingroep Ethiek. Diverse leden van deze domeingroep zijn, naast een aantal externe sprekers, te horen en/of te zien gedurende de verschillende masterclass-onderdelen.

Zoals gebruikelijk worden de videoregistraties van de webinars achteraf op het YouTube kanaal van CIP geplaatst. De podcasts kun je downloaden/beluisteren op iTunes, Spotify en op het CIP account van Google Podcast.

Alle onderdelen van deze masterclass zijn ook interessant om los te beluisteren of te bekijken c.q. live aan deel te nemen. Aanmelden voor de webinars kan met een mailtje naar cip@uwv.nl

CIP Beleid

Gebruik van Zoom

Op het moment dat (ook) CIP haar bijeenkomsten is gaan organiseren in webinars (begin 2020), hebben wij snel moeten schakelen en zijn we gestart met streamen van een webinar via Jitsi (het sprekersdeel) in combinatie met YouTube (voor de deelnemers). Met dit instrumentarium kunnen wij echter niet meer de kwaliteit en interactie bieden die wij nastreven.

Na een analyse van de voor CIP benodigde en beschikbare functionaliteit, hebben wij voor Zoom gekozen. Zoom heeft een webinar-platform, dat inmiddels veelvuldig wordt gebruikt door organisaties binnen de overheid en de bredere publieke sector.

Het is ons bekend dat er zorgen zijn geweest over de privacy en beveiliging van Zoom. We hebben hier uiteraard de nodige aandacht aan besteed. Onder meer door onze afwegingen hieromtrent voor te leggen aan diverse experts in ons netwerk, waaronder ook de Domeingroep Privacy. Hun (behoorlijk eensluidende) feedback is meegenomen in onze besluitvorming.

Via onderstaande link vind je meer informatie over dit onderwerp:

Reactie Brenno de Winter(16/02/2021):

‘Ik beschouw de meetings van CIP als openbare gelegenheden. Dus ik zie niet in waarom een tool als Zoom, waar inmiddels veel aan de beveiliging is verbeterd, nu niet zou kunnen worden gebruikt. Want als de informatie uitlekt, bereiken we meer mensen. En dat is nu juist de bedoeling!’